Schulden stijgen en projecten worden uitgesteld

Op 14 februari 2023, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeenteraad, Slecht bestuur
budget

Tijdens de Lennikse gemeenteraad werd onlangs de meerjarenplanning besproken. N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh ziet de financiële toekomst van de gemeente niet erg rooskleurig in. De schulden stijgen en heel wat projecten  worden uitgesteld tot in 2025.

Hoge schuldgraad, lage uitvoeringsgraad
Kristien Van Vaerenbergh: “We stellen vast dat de schuldgraad in Lennik met 32 procent stijgt. De schuld bedraagt nu 1.700 euro per inwoner per jaar. Dat is meer dan het Vlaamse gemiddelde. En met de verwachtte rentestijgingen zullen die schulden nog verder toenemen.” De schuldgraad neemt toe, maar de uitvoeringsgraad blijft laag. Wat tijdens de vorige legislatuur werd beslist, wordt nu pas uitgevoerd. Die vertragingen kosten de Lennikenaar geld. Daarbovenop zijn bouw- en aannemingsprojecten ondertussen veel duurder dan enkele jaren geleden.

Extra inkomsten uit belastingen en verkoop gebouwen
De belastingen werden in Lennik niet verhoogd. Maar door de indexering van het kadastraal inkomen van onroerende eigendommen, betalen de Lennikenaren een pak meer. Ook de inkomsten uit de personenbelasting die de gemeente ontvangen, zijn gestegen. Om de kas extra te spijzen rekent men in Lennik daarenboven op eenmalige opbrengsten van de verkoop van vastgoed zoals de brandweerkazerne en het tramstation in Eizeringen.

Projecten worden uitgesteld
Ondanks de verhoogde inkomsten schuift de gemeente heel wat projecten door naar de volgende legislatuur. Een van de prioritaire actieplannen, namelijk het verhogen van de veiligheid, is na drie jaar slechts nauwelijks in uitvoering. Dat uitstelgedrag zal de Lennikenaar op termijn betalen. Zo worden de verbouwing van het hoofdgebouw van de academie, de vernieuwing van de sportvloer in de sporthal en de vernieuwing van de kleedkamers en kantine van KFC Lennik uitgesteld naar 2025.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is