U bent hier
Programma 2024
Beste Lennikenaar
Uw keuze bepaalt op 13 oktober mee hoe Lennik zal worden bestuurd in de komende jaren.
Mensen, programmapunten en de stijl van een partij zullen uw mening bepalen.
Met dit programma informeert N-VA+ Lennik u zodat u een welbewuste keuze kan maken.
De kernpunten van ons programma zullen na de verkiezingen dienen als leidraad voor onze daden. Zij vloeien niet enkel voort uit onze eigen inzichten en toekomstvisie, maar zijn ook gebaseerd op een bevraging van de Lennikse bevolking in alle deelgemeenten.
Er zit meer in Lennik, daarvan zijn we overtuigd met onze 21 kandidaten die dit programma willen ondersteunen en uitvoeren. Het zijn sterke, gedreven en geloofwaardige kandidaten uit de verschillende deelgemeenten.
N-VA + Lennik presenteert u ook veel nieuwe mensen die een warm hart hebben voor Lennik en overtuigd en goed geplaatst zijn om mee de kracht van anders besturen in Lennik vorm te geven.
Wij zijn er zeker van dat Lennik echt nood heeft aan een vernieuwende aanpak. Daarom rekenen we op U.
U kan er voor zorgen dat N-VA + Lennik nog sterker wordt, zodat wij het beleid voor Lennik kunnen vorm geven en bepalen.
Onze doelstelling is dan ook duidelijk om Lennik te gaan besturen de komende zes jaar.
N-VA + Lennik is het enig alternatief voor verandering in Lennik. Daar willen wij werk van maken, en wij hebben hiervoor uw stem nodig. Kunnen we op u rekenen?
N-VA + Lennik
Behoud van landelijk en Vlaams karakter
N-VA + staat achter een beleid dat de typische eigenheid en het Vlaams karakter van Lennik versterkt.Onze gemeente is een landelijke gemeente, dit dient zo te blijven.
Lennik moet een gemeente blijven die haar centrumpositie in het Pajottenland uitdrukkelijk beleeft en uitdraagt. Samen moeten we zelfbewust blijven investeren in een Vlaamse en gastvrije, levendige gemeente met betrokken burgers.
Nieuwkomers en anderstaligen moeten zich in de Lennikse samenleving integreren. We vragen een correcte toepassing van de geldende taalwetgeving zonder enige toegeefelijkeheid.
We zetten alle instrumenten in om burgers mee op te nemen in onze gemeenschap. We wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten. We zetten in op Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal en Lennik niet alleen een woonplaats, maar ook een nieuwe thuis wordt.
Beleidsaccenten voor een Vlaams Lennik
- Het behoud van het Vlaams karakter is een bevoegdheid die in elk beleidsdomein aan bod komt, we duiden een schepen van Vlaamse aangelegden aan.
- Een onthaal- en integratieambtenaar zal het Vlaams onthaalbeleid in onze gemeente ondersteunen en nieuwkomers binnen Lennik wegwijs maken. Onder andere informatie rond onderwijs, taalcursussen, en lokale verenigingen maken deel uit van een welkomstpakket. Jaarlijks wordt een onthaaldag georganiseerd. We bieden opnieuw taallessen aan in eigen gemeente.
- Het onthaal van nieuwkomers vereist een proactief integratiebeleid binnen de verschillende bevoegdheidsdomeinen. Het veronderstelt ook een verantwoordelijkheid in 2 richtingen: het beleid moet voldoende ondersteuning bieden en van nieuwkomers wordt verwacht dat ze ook inspanningen leveren om zich te integreren in onze gemeenschap. Het doel is een verplichte integratie van nieuwkomers met alle mogelijke middelen bewerkstelligen.
- Lennik is een Vlaamse gemeente waar de voertaal het Nederlands is. Als meer mensen Nederlands spreken, dan zijn er minder communicatieproblemen en wordt de sfeer en sociale samenhang er beter op voor iedereen. N-VA+ wil daartoe sensibiliseren. Dit gebeurt altijd op een positieve manier en met de nodige realiteitszin.
- Het toepassingsgebied van het ‘ Geïntegreerd Project voor Maatschappelijke Integratie’, kort gezegd GPMI wordt verplicht toegepast op mensen die een leefloon ontvangen. Het GPMI is een contract tussen Bijzonder Comité voor Maatschappelijk Welzijn en iemand die hulp vraagt bij het Bijzonder Comité voor Maatschappelijk Welzijn. Via het GPMI worden afspraken gemaakt met de hulpvrager af at bepaalde stappen zullen worden gezet om zelf zijn of haar situatie te verbeteren. Voor de N-VA+ is de kennis van het Nederlands een noodzakelijk en verplicht onderdeel van het GPMI en noodzakelijk voor het ontvangen van een leefloon. Naast taal is activering van de leefloner essentieel, bv gemeenschapsdienst dient maximaal uitgerold te worden.
- Verenigingen en handelaars zijn mee toonaangevend voor de sociale sfeer in Lennik. N-VA+ wil een gunstig klimaat scheppen waarbij de gemeente met hen samenwerkt voor een positieve en Nederlandstalige uitstraling in activiteiten, straatbeeld en communicatie.
- Via dorpsraden, buurtbabbels of andere vormen van buurtoverleg willen we de inspraak en betrokkenheid van de inwoners in onze dorpen beter garanderen. Voorstellen en medezeggenschap van burgers willen we aanmoedigen.
- Voor anderstalige kinderen en jongeren is het belangrijk dat taalverwerving van het Nederlands niet stilvalt tijdens de vakantieperiode. Daarom organiseert Lennik tijdens de schoolvakanties zomerscholen, met focus op het Nederlands.
Een financieel gezonde gemeente met betrouwbare dienstverlening
N-VA + wil dat Lennik financieel gezond is. We geven niet meer uit dan er binnen komt. Onze gemeente kan enkel financieel gezond zijn als Lennik focust op haar kerntaken. Taken die niet tot de kerntaken van onze gemeenten behoren, worden best ter harte genomen door privé initiatieven.
Evenwicht betekent voor ons ook dat men centraliseert waar nodig, maar tegelijk voldoende aandacht besteedt aan de verdere ontwikkeling van onze deelgemeenten.
Zo staat een N-VA+ voor verantwoordelijk financieel beheer. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder haar schuldenberg te laten ontsporen.
Waar het kan kijken we ook voor lagere belastingen.
Beleidsaccenten voor een verantwoordelijk financieel beheer
- We organiseren aan het begin van de legislatuur uitgaventoetsingen. We lijsten elke (significante) uitgave, subsidie en premie op en toetsen die aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke euro zo efficiënt en effectief mogelijk besteden.
- We verlagen de belastingen als de uitgaven dit toelaten. We gaan geen schuldenput creëren op kap van de toekomstige belastingbetalers.
Beleidsaccenten voor een betrouwbare dienstverlening
- We zetten volop in op cyberveiligheid! Onze gemeente verwerkt grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van onze inwoners en deze moeten dan ook zo goed mogelijk beschermd worden.
- Via een verdere digitalisering van ons burgerloket blijven we investeren in een vlottere dienstverlening.
- Naast de digitale dienstverlening blijven fysieke loketten essentieel!
- Voor de interne werking van ons lokaal bestuur willen we investeren in een centralisatie van de gegevens. Hierdoor is er minder papierwerk voor inwoners en ondernemers en kunnen aanvragen vlotter behandeld worden.
Wonen in Lennik
Lennik biedt heel wat troeven om aangenaam te wonen, maar de woonkost ligt hoog. N-VA + wil een structurele aanpak van de woonproblematiek in Lennik. Een lokaal woonbeleid moet inzetten op een woningaanbod dat, zowel in het sociale als private segment, voldoende divers is.
De vraag naar woningen stijgt immers sneller dan het aanbod, wat tot gevolg heeft dat wonen steeds duurder wordt.
Vooral het aanbod aan starterswoningen, woningen voor eenoudergezinnen en vormen die levenslang en aangepast wonen ondersteunen voor ouderen moeten nog verder uitgebreid worden. Elke inwoner moet een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd hebben, op maat van zijn of haar behoeften en in een aangename en leefbare omgeving. Fundamenteel wil N-VA + het groene en landelijke karakter van onze streek vrijwaren.
Als N-VA+ willen wij dan ook blijven gaan voor levenslang kwaliteitsvol wonen voor iedereen.
Beleidsaccenten voor een divers en betaalbaar woonaanbod
- De gemeente moet actief werk maken van een eigen woonregie. Gemeentelijk patrimonium wordt ingezet om eigen inwoners een plaats in de gemeente te geven. Bij de verkoop van gronden of panden geeft de gemeente een korting aan jonge gezinnen. Een doeltreffende en transparante samenwerking met de hogere instanties, sociale woonorganisaties, verkavelaars en projectontwikkelaars is hierbij onontbeerlijk.
- N-VA + vindt het concept ‘Wonen in eigen streek’ van groot belang. Hiermee voeren we een beleid ten behoeve van mensen en gezinnen die een binding hebben met de streek. Kennis van het Nederlands of de bereidheid het te leren zijn daarbij een belangrijk criterium om volwaardig te kunnen deelnemen aan onze leefgemeenschap. Een bestaande binding met de gemeente hebben of een daadwerkelijke maatschappelijke integratie zijn ook belangrijke factoren. Deze instrumenten van de Vlaamse overheid moeten duidelijk in het Lennikse beleid worden opgenomen, en opgevolgd.
- We willen sociale woningen/kavels stimuleren, bv. bij nieuwe verkavelingsprojecten verplichten een aantal sociale kavels aan te laten bieden.
- Nieuwe en alternatieve woonvormen (kangoeroewoningen, enz.) willen we bevorderen waar dit ruimtelijk wenselijk is.
- We stimuleren hergebruik en herbestemming van gebouwen in het kader van wonen. Bijvoorbeeld in onbruik geraakte hoeves in landbouwgebied.
- De GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) moet haar adviserende rol kunnen spelen.
Beleidsaccenten voor een sociaal woonbeleid op maat van Lennik
- Sociale woningen moeten er zijn voor de Vlamingen die te weinig middelen hebben om zelf in eigen huisvesting te voorzien. De Vlaming is graag sociaal, maar verwacht ook dat zijn of haar solidariteit terecht komt bij degene die het nodig heeft en er recht op heeft.
- De gemeente spoort de sociale huisvestingsmaatschappij aan om buitenlandse eigendomsonderzoeken bij sociale huurders uit te voeren, om zo misbruik en fraude tegen te gaan.
- Het door Vlaanderen bepaalde aantal sociale woningen staat als te bereiken doel voorop.
- Daarnaast willen wij de weg van sociale insluiting blijven bewandelen en zien wij inburgering, werk en de kennis van de Nederlandse taal als belangrijke voorwaarden binnen het sociaal woonbeleid.
- Binnen de lokale toewijzingsreglementen wordt primair rekening gehouden met de lokale binding en een doelgroepenbeleid.
Welzijn, sociaal beleid en senioren
N-VA+ wil van Lennik een warme lokale gemeenschap maken, waar er plaats is voor iedereen. Een sterk sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop.
Wie het moeilijk heeft, willen we verder helpen, tot mensen hun situatie hebben verbeterd en weer zelfredzaam zijn.
Elke inwoner van de gemeente heeft namelijk bepaalde rechten, maar hier tegenover staan ook plichten. Deze twee principes moeten in evenwicht zijn. Vast werk en een eigen woning blijven de beste garanties tegen armoede.
Sociale uitsluiting en vereenzaming moeten maximaal vermeden worden door de deelname aan het maatschappelijke en gemeenschapsleven te versterken. Sterke buurtnetwerken zorgen ervoor dat mensen verankerd zijn in hun eigen leefomgeving en dat mensen naar elkaar omkijken.
Het lokale zorgaanbod moet toegankelijk zijn en focussen op gezondheid, preventie en sensibilisering. En ook voor wie zorgt moet gezorgd worden.
N-VA+ blijft gaan voor een warmhartige lokale gemeenschappen met een sterk sociaal weefsel.
Beleidsaccenten om armoede structureel aan te pakken
- N-VA+ staat voor een evenwicht tussen rechten en plichten.
- Mensen in armoede hebben, mits ondersteuning, de verantwoordelijkheid om, binnen de mate van het haalbare, hun situatie zo goed mogelijk te verbeteren. Werk en een dak boven het hoofd zijn nog steeds de beste garanties tegen armoede.
- De gemeente zorgt samen met de VDAB en het OCMW en andere partners voor betere tewerkstellingskansen voor laaggeschoolde en langdurig werkzoekenden. Via een tijdelijke (gesubsidieerde) werkervaring kunnen ze de nodige kwalificaties verwerven om een plaats te vinden en stabiele zelfredzaamheid te verwerven via de reguliere economie.
- Daarnaast willen wij vooral inzetten op activering van werklozen via oa wijkwerken en gemeenschapsdienst, met bedoeling de doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt te vergemakkelijken.
Beleidsaccenten op maat van senioren in vorm
- Seniorenbeleid bestrijkt zowat alle beleidsdomeinen en wordt best geïntegreerd gevoerd. Wij willen rekening houden met ouderen in alle thema’s die door een lokaal bestuur behartigd worden, gaande van huisvesting, gezondheid, inkomen, openbaar vervoer, verkeer, milieu en ruimtelijke ordening tot cultuur en ontspanning. Hierbij is het dan ook van belang dat ouderen volwaardig kunnen participeren aan dit beleid, zowel in het algemeen als via de seniorenraad en -verenigingen.
- Het uitvoeren van een seniorenbehoeftenonderzoek is volgens ons een nuttig instrument om de noden en wensen van de ouderen in kaart te brengen. Het kan een leidraad zijn voor toekomstig beleid
- We zetten in op alle mogelijke omkadering op vlak van zorg- en verzorgingsaanbod zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen: warme maaltijden aan huis, gezinshulp, thuiszorg,…
- Nieuwe serviceflats en/of assistentiewoningen worden gepland en op een transparante manier toegewezen. Verdere uitbreiding van de dienstverlening en dagopvang worden onderzocht.
- N-VA + blijft inzetten op de grote waarde van mantelzorg en vrijwilligerswerk.
- Daarnaast moet de beschikbare en relevante informatie voor ouderen hen ook bereiken bijvoorbeeld door de invoering van een “Seniorengids”
- Wij passen voor het beeld om ouderen te zien als louter zorgbehoevenden; naast de zorg willen we ook aan actieve senioren daadwerkelijke ondersteuning bieden. We vertrekken vanuit de mogelijkheden van ouderen en niet van wat ze niet meer kunnen. Niet voor niets zetten senioren zich vaak in als vrijwilliger en/of nemen ze deel aan sociale of culturele activiteiten in onze gemeente. We zetten dan ook in op actief ouder worden door vrijwilligerswerk te ondersteunen en, in samenwerking met lokale actoren, te voorzien in een waaier aan sportieve, ontspannings- en ontplooiingsmogelijkheden.
- Het ontmoetingscentrum in den Bleek en de sociale functie van het gemeentelijk aanbod dat mensen kan samenbrengen, is en blijft waardevol en verdient opnieuw stimulansen.
- Het verlies van een partner of naaste, het minder goed te been zijn of ouderdoms- en gezondheidskwalen, kunnen ertoe leiden dat mensen meer op zichzelf terugplooien. Ze nemen steeds minder actief deel aan onze maatschappij, kampen met eenzaamheidsgevoelens of komen terecht in sociaal isolement. De sociale diensten van de gemeente moeten opnieuw een belangrijke rol in het detecteren en ondersteunen van mensen die (dreigen te) vereenzamen of sociaal geïsoleerd raken.
Beleidsaccenten op maat van jonge gezinnen
- N-VA+ wil prioritair inzetten op voldoende, flexibele en betaalbare kinderopvang. Naast crèches moet ook meer worden ingezet op onthaalouders. Dat kan gebeuren in de vorm van advies bij het opstarten, maar ook door concrete praktische ondersteuning.
- We streven naar een inclusief en kindvriendelijk gemeentelijk beleid. Want wat goed is voor kinderen, is goed voor iedereen.
- Het inrichten van een digitaal loket kinderopvang als belangrijke tool voor jonge ouders.
- Het lokaal bestuur neemt zijn rol als regisseur op, zowel voor voorschoolse als buitenschoolse kinderopvangen.
- Waar mogelijk worden voorrangsregels ingebouwd voor ouders die werken of een opleiding volgen met het oog op tewerkstelling.
Beleidsaccenten voor een inclusieve gemeente voor mensen met een beperking
- Aandacht voor inclusiviteit in alle lokale beleidsdomeinen staat voor ons als lokale partij voorop.
- Met een integrale toegankelijkheid van alle openbare gebouwen en het openbaar domein zorgen we ervoor dat inwoners met een beperking zich zonder zorgen kunnen verplaatsen in onze gemeente.
- De gemeente richt een adviesraad voor personen met een beperking op om hen mee te betrekken bij het lokale beleid. De raad denkt na over thema’s of acties van de gemeente die personen met een beperking aanbelangen. De raad brengt op vraag advies uit, signaleert knelpunten en werkt mee aan sensibiliserende acties.
Mobiliteit en verkeersveiligheid
Voor N-VA + is verkeersveiligheid een topprioriteit. We moeten investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer.
Voor N-VA+ is de fiets een volwaardig transportmiddel. Meer dan de helft van de verplaatsingen die we met z’n allen maken, zijn korter dan 5 kilometer. Toch nemen we ook voor die kleine verplaatsingen meestal de wagen. Als N-VA+ zijn we een grote voorstander van de uitbouw van een degelijk en kwaliteitsvol fietspadennetwerk.
N-VA+ wil alle vervoermiddelen een juiste plaats geven in het verkeer. We bouwen verder aan netwerken voor zowel de fiets, de auto als het openbaar vervoer waarbij de leefbaarheid van de buurt en haar inwoners voorop staat.
Beleidsaccenten voor een verkeersveiliger Lennik
- Onze schoolomgeving verdienen onze permanente aandacht, en dienen bij prioriteit verkeersveilig te zijn. We zorgen voor een wegbeeld en een inrichting die uitnodigt tot aangepast rijgedrag.
- We richten doorlopende, school- en fietsstraten in daar waar het nuttig is.
- Duurzame openbare verlichting zullen we verder introduceren.
- We willen inzetten op de toegankelijkheid van de volledige vervoersketen voor minder mobiele mensen, met inbegrip van de gemeentelijke bushaltes.
Beleidsaccenten voor een vlotte doorstroming
- Meten is weten: als lokaal bestuur brengen we de verkeersstromen correct in kaart. Op basis van die data kunnen we in samenwerking met de beheerder van de gewestwegen, de politiezone en de burgers een up to date mobiliteitsplan opstellen en bijhouden. Op basis daarvan kunnen gerichte ingrepen op maat genomen worden. Beslissingen nemeidsaccenten voor een vlotte doorstromingen we op basis van data en niet op basis van perceptie.
- We ontmoedigen sluipverkeer in samenspraak met bewoners. Samen stellen we de probleempunten vast en werken we naar een oplossing die zowel de rust in de buurt als de vlotte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten en handel garandeert.
- We houden het doorgaand verkeer maximaal op de hoofdwegen. Hierdoor ontlasten we de woonstraten. We optimaliseren en evalueren de voorrangsregelingen, bewegwijzering en snelheidsremmende maatregelen.
- We zien systematisch toe op de kwaliteit van onze straten, fietsverbindingen, voetpaden en trage wegen : duurzame vernieuwing en aanpassing inplannen, regelmatig onderhoud, aanpakken van problemen. Met extra aandacht voor verbindingswegen.
- We onderzoeken de mogelijkheid om in te stappen op systemen van deelmobiliteit. Op die manier laten we de parkeerdruk dalen en vergroten we de toegang tot bijvoorbeeld elektrische wagens en fietsen
Beleidsaccenten voor een degelijk parkeerbeleid
- Het parkeerbeleid dient geëvalueerd te worden. N-VA + wil voldoende parkeergelegenheid creëren waar nodig. We kijken of het mogelijk is een ondergrondse parking aan te leggen, op wandelafstand van de markt, bv aan het vetkot. Het vetkot zelf blijft in eigendom van de gemeente en krijgt een nieuwe bestemming, vb als overdekte marktplaats.
- We treden consequent op tegen parkeerders in overtreding, de veiligheid verhogen en de beschikbaarheid van reglementaire plaatsen verbeteren.
Beleidsaccenten voor een fietsvriendelijk Lennik
- De wagen heeft haar plaats in het verkeer, maar ook de fiets dient als vervoermiddel gestimuleerd te worden. Ontbrekende schakels in het voet- en fietspadennetwerk werken we weg.
- Bij de inrichting van het openbaar domein, houden we steeds rekening met fietsers en andere trage weggebruikers. Zo voorzien we steeds voldoende fietsenstallingen en een vlot toegankelijk openbaar domein. Fietsstallingen worden ook geïntegreerd bij nieuwbouw of renovatie.
Milieu, natuur en energie en dierenwelzijn
De uitdagingen voor ons leefmilieu zijn overal idem: toenemende vervuiling, de gevolgen van de klimaatverandering en de achteruitgang van onze biodiversiteit. Om daaraan het hoofd te bieden focussen we op een actief beleid inzake energie, afval, water, dierenwelzijn, luchtkwaliteit, natuur en groenbeheer en landschap.
Ons principe is dat de vervuiler betaalt. Wie zuinig en duurzaam omgaat met land, water, energie en materialen moet gestimuleerd worden. Wie uitstoot, loost of ontbost moet de werkelijke milieukost dragen. De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven
Sinds 2014 is dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid geworden. Er werden baanbrekende beslissingen genomen, denk bv aan het verbod op onverdoofd slachten. De Vlaamse Regering heeft ook lokale bondgenoten nodig.
Dierenwelzijn is een belangrijke bevoegdheid die ook in Lennik mee vorm dient te worden gegeven.
Beleidsaccenten voor zuivere lucht en proper water
- We blijven investeren in de ontdubbeling van rioleringen en in de afkoppeling van directe lozingen in waterlopen om onze zuiveringsgraad te behalen. We benutten de riosubsidies zodat dossiers niet in de kast blijven liggen.
- Ter beperking of voorkoming van wateroverlast dient een studie over heel het grondgebied te worden uitgevoerd om na te gaan welke ingrepen nodig zijn op lange en korte termijn.
- Betere opvang en infiltratie van hemelwater door ontharding, wadi’s of bufferbekkens houdt ons grondwaterpeil constant, maakt hergebruik mogelijk en ontziet de riolering.
- We betrekken de burger en stimuleren een goede waterhuishouding bij de bestaande huizen en bedrijven door minder verharding, meer groendaken, hemelwaterputten met aantoonbaar hergebruik en infiltratiebekkens.
- In het verbeteren van het Lennikse mobiliteitsbeleid houden we eveneens rekening met de impact op de luchtkwaliteit. De gezondheid van onze inwoners moet hierbij voorop staan.
Beleidsaccenten voor een groen Lennik met een sterke biodiversiteit.
- We blijven inzetten op het planten van bomen. De gemeente dient opnieuw meer in te zetten op het stimuleren van (diervriendelijke) kleine landschapselementen, met ondersteuning van aanplant en onderhoud. Ook kunnen natuurverenigingen ondersteund worden voor aankoop en beheer van natuurgebieden.
- We voeren een ecologisch groenbeleid en versterken de biodiversiteit zowel op het openbaar domein als op onze eigen gronden. Geen pesticiden in de openbare ruimte, inheemse bomen, struiken en kruiden voor bermen en plantsoenen en aangepast maaibeheer zorgen voor een bijen- en vlindervriendelijk openbaar domein.
- We stimuleren de landbouwers bij erosiebestrijding, ecologisch bermbeheer, het inrichten van kleine landschapselementen en maatregelen voor biodiversiteit.
- Onze geboortebossen en geboorteboomgaarden verdienen een degelijk onderhoud (eventueel in samenwerking met natuur- en buurtverenigingen), en we willen er ook nieuwe aanplanten.
Beleidsaccenten voor een energieduurzaam Lennik
- De zorg voor het klimaat is een individuele verantwoordelijkheid. Sensibiliseren is enorm belangrijk, maar we geven zelf altijd het voorbeeld met onze eigen gebouwen en diensten, vloot, openbaar domein.
- We brengen de energiebehoefte van het gemeentelijk patrimonium in kaart en we nemen kortetermijnmaatregelen voor een snelle energiebesparing met duurzame materialen. We stippelen de route uit naar klimaatneutrale gebouwen.
- Daarenboven ondersteunen we initiatieven waarbij inwoners worden begeleid bij de grondige renovatie van hun woning.
- We investeren in meer elektrische laadpunten waar snel kan worden geladen.
Beleidsaccenten voor een diervriendelijk Lennik
- We geven het dierenasiel structureel financiële steun. We faciliteren het asiel ook maximaal op gebied van bv vergunningen.
- We vragen om binnen de politiezone een aanspreekpunt dierenwelzijn te voorzien en dit ook te promoten
- We behouden het vuurwerkverbod en breiden de communicatie hierover uit. We brengen de inwoners op de hoogte van de mogelijke gevolgen van het afsteken van vuurwerk.
- Het beleid rond zwerfkatten wordt maximaal ingevuld. We zien toe op de sterilisatie en de identificatieverplichting.
- We werken samen met lokale landbouwers die beschutting voorzien voor hun weidedieren, zoals voorzien in de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn
- We richten een hondenlosloopzone op in elke deelgemeente
- We verspreiden huisdierstickers, die hulpdiensten bij een interventie wijzen op de dieren.
Vrije tijd
Van een gemeente een gemeenschap maken, dat is voor de N-VA+ de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken kan niet onderschat worden. Een gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt:
- zet dingen in beweging;
- heeft bewoners die mekaar aanspreken bij problemen (lawaaioverlast, overhangende bomen,…) in plaats van meteen naar de rechter of de politie te stappen;
- zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel;
- zorgt voor gelukkigere en gezondere bewoners.
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie.
Denk maar aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.
Ook binnen vrije tijd dient er rekening gehouden te worden met mensen met een beperking. Als N-VA+ werken we aan een drempelvrije gemeente.
Beleidsaccenten voor een gemeenschapsvormend cultuurbeleid
- Het cultuurbeleid in Lennik krijgt een nieuwe impuls. Een gevarieerd cultureel aanbod blijft de prioriteit. De bestaande werking en activiteiten worden gegarandeerd en verbeterd. Ook busuitstappen voor cultuur moeten opnieuw mogelijk worden voor onze bevolking.
- De Lennikse amateurkunsten en volkstradities: onze muziek- harmonieën, amateurtoneel, … worden beter ondersteund.
- De samenwerking met de bibliotheek, het Kasteel van Gaasbeek, de School van Gaasbeek en onze academie moet voortgezet worden. In de bibliotheek dient eindelijk in een lift te worden voorzien.
- We pleiten voor een jaarlijkse gemeentelijke cultuurprijs (‘de CultuurPrins’) voor verdienstelijke individuele personen of verenigingen op cultureel vlak.
Beleidsaccenten voor een bruisend verenigingsleven
- Het verenigingsleven wordt ondersteund met infrastructuur, logistieke steun, informatiedoorstroming via gemeentelijke kanalen, een gepaste subsidiëring, gratis advies inzake administratieve verplichtingen, enz.
- Een bruisend verenigingsleven kan niet zonder zijn gerespecteerde vrijwilligers en een sterke buurtwerking. We zetten daarom in op de ondersteuning van vrijwilligers.
- In Lennik beschikken we over verschillende plaatsen die geschikt zijn voor evenementen en voorstellingen in openlucht, we benutten deze locaties, dit kan ook de horeca ten goede komen.
- Naast het klassieke verenigingsleven vraagt N-VA+ ook aandacht voor andere vormen van gemeenschapsinitiatieven, zoals buurt- en straatfeesten en dorpsfeesten. N-VA + benadrukken het gemeenschapsvormende effect hiervan sterk.
Beleidsaccenten voor een toeristisch Lennik
- We zetten in op een goede toeristische toekomstvisie. We vertrekken hiervoor vanuit de eigen sterktes van de gemeente en maken een sterk toeristisch ontwikkelingsplan.
- Nieuwe impulsen spreken verschillende doelgroepen aan, en brengen onze toeristische en recreatieve troeven dichter bij de mensen. Onder meer door info-stoeptegels met QR-codes.
- We zorgen voor een sterk toeristisch imago. We zetten Lennik op de kaart binnen het Pajottenland en maken werk van de promotie en ondersteuning van onze streekproducten.
- We zeten in op een goed uitgebouwd wandel- en fietsaanbod met oog voor de toeristische troeven van de gemeente.
- We verbinden horeca met toerisme. We zorgen voor linken met de lokale horeca in het toeristische aanbod.
- We brengen een toeristisch verhaal. Dit kunnen we doen door het verbinden van toerisme met cultuur en/of erfgoed.
Beleidsaccenten voor het behoud van ons erfgoed
- We moeten onze erfgoedwaarden duurzaam onderhouden en restaureren. Een modern onroerend erfgoedbeleid waarborgt de kwaliteit, identiteit en herkenbaarheid van onze leefomgeving. Het is bovendien een waardevolle investering in de aantrekkingskracht van onze streek.
- We werken aan een gedragen kerkenbeheersplan.
- Het ereburgerschap moet in ere hersteld te worden.
Beleidsaccenten voor een sportbeleid voor iedereen
- De basisinfrastructuur moet een kwaliteitsvol en verscheiden sportaanbod waarborgen. We investeren in de gemeentelijke sportinfrastructuur die de gemeente tegen aanvaardbare prijzen ter beschikking stellen aan clubs en individuele sportbeoefenaars.
- We stimuleren het tijdelijk en gedeeld gebruik van ruimten (onder andere schoolgebouwen).
- We ondersteunen sportverenigingen in hun eigen investeringen.
- We zetten in op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor bovenlokale sportinfrastructuur.
- We hebben oog voor nieuwe sportvormen
- De sportdienst speelt een centrale rol in de communicatie tussen clubs, scholen, individuele sporters en sportraad. Deze dienst kan samen met alle actoren initiatieven nemen die mensen van alle leeftijden aanzetten om te sporten en bewegen.
- Enkele goed gekozen sportevenementen (zoals bijvoorbeeld de Pajot-Jogging) plaatsen Lennik op de kaart en bieden topkwaliteit in eigen gemeente. We willen dergelijke sportmanifestaties bevorderen en promoten.
- Op korte termijn moet de bestaande infrastructuur van de erkende individuele clubs worden verbeterd.
- We blijven samenwerken in de sportregio Pajottenland.
- Het gemeentelijk sportbeleid moet volgens N-VA+ inclusief zijn. Sport is erg belangrijk als sociaal bindweefsel. We zetten in op maximale toegankelijkheid en een sterk sportbeleid dat niemand achter laat.
Ruimte voor kinderen en jongeren
De N-VA+ wil een positief en veilig klimaat creëren voor onze kinderen en jongeren. Ze moeten alle kansen krijgen om zich te kunnen ontplooien. N-VA + gelooft in het stimuleren van jongeren die initiatief nemen, experimenteren en verschillende activiteiten organiseren. Onze erkende jeugdverenigingen spelen voor Lennik een essentiële rol in het jeugdbeleid, en verdienen dan ook de nodige ondersteuning.
N-VA+ wil een positief en veilig klimaat creëren voor onze kinderen en jongeren.
Beleidsaccenten voor een kindvriendelijk Lennik
- N-VA+ wil voldoende ruimte voor georganiseerd jeugdwerk. Dit bevordert de sociale integratie van jongeren in hun omgeving. We ondersteunen jeugdverenigingen in hun investeringen en zorgen voor lokalen met speelmogelijkheden.
- Jongeren en verenigingen moeten gemakkelijk hun weg vinden naar de gemeentelijke jeugddienst. Die biedt advies en omkadering bij het opzetten van (nieuwe) initiatieven. Erkende jeugdverenigingen kunnen genieten van ondersteuning op vlak van administratie, accommodatie en subsidiëring.
- N-VA+ vindt het belangrijk dat jongeren veilig kunnen fuiven in eigen gemeente. Hierbij wordt rekening gehouden om overlast zoveel mogelijk te beperken. Organisatoren worden door de gemeente opgeleid en ondersteund. In overleg met veiligheidsdiensten en preventiewerk, en met het occasioneel inleggen van nachtbussen voor grote evenementen kunnen we meer veiligheid bieden aan onze jeugd.
- Kinderen moeten zich veilig kunnen verplaatsen. Veiligheid in schoolomgevingen en in de buurt van jeugdlokalen moet aangepakt worden. Veilige ‘trage wegen’ naar school, jeugdlokalen en speelplekken zijn onontbeerlijk.
- We vergroten de participatie door een goed uitgebouwde jeugdraad, een kindergemeenteraad, enz. en zorgen voor participatiemomenten specifiek met kinderen bij aanleg van (speel)pleinen.
- De gemeente blijft verder samenwerken met het Huis van het Kind Pajottenland.
- Het Lokaal Overleg Kinderopvang moet ten volle zijn rol kunnen spelen.
- Het consultatiebureau van Kind en Gezin willen we in Lennik behouden.
- Er moeten terug meer (inclusieve) speeltuinen komen, ook in Eizeringen. Speelpleinen en speelstraten zijn zinvol.
- We willen streven naar het behalen van het label “Kindvriendelijke gemeente”.
Lennik, bruisend (handels)centrum
Lennik moet ten volle haar rol van winkelgemeente binnen het Pajottenland uitdragen. Als N-VA+ dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe.
We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen.
Dit doen we door de dorpscentra te laten ontwikkelen tot leefbare kernen. Via een goed afgebakende kernwinkelgebieden kan de gemeente werk maken van een evenwichtig en bereikbaar centrum met plaats voor handel en horeca maar even goed met aandacht voor wonen, vrije tijd en groene ruimtes.
Ook het parkeerbeleid en de brede toegankelijkheid worden hier op afgestemd.
Beleidsaccenten voor een bruisend en ondernemingsvriendelijk Lennik
- N-VA + wil bevorderende maatregelen om de lokale handelszaken – ook in al de deelgemeenten – beter te ondersteunen. Daarbij wordt specifieke aandacht besteed aan starters. Lennik als koopcentrum wordt gepromoot.
- We organiseren de gemeentelijke administratie op een klantvriendelijke manier. Op het gemeentehuis maken we 1 aanspreekpunt voor vragen over vergunningen, belastingen of gemeentelijke initiatieven.
- We analyseren kritisch onze eigen procedures. Tijd is geld, zowel voor ambtenaren als ondernemers.
- We richten de openbare ruimte in tot een sfeervolle omgeving. Met verfraaiingen en extra groen maken we van het de verschillende dorpscentra aangename plaatsen om te vertoeven.
- Met (muzikale en andere) evenementen in openlucht, feest- en eindejaarsversiering, en vergroening kunnen we de levendigheid en aantrekkingskracht van de kernen stimuleren.
- Voor de verhoging van de toegankelijkheid (fysiek) moeten eindelijk goedkope mobiele drempelplaten voorzien worden; voor andere vormen van brede toegankelijkheid wordt een beleid uitgewerkt in samenwerking met handelaars.
- We willen Lennik als marktcentrum verder uitbouwen: de wekelijkse handelsmarkt, de boerenmarkt, jaarmarkt, maandelijkse rommel- en antiekmarkt, zomerse happening, ...
- De gemeente zal Lennikse ondernemingen betrekken bij openbare aanbestedingen.
Beleidsaccenten voor een Landbouwvriendelijk beleid
- Lennik is vooral landelijk en dat willen we graag zo houden. We versterken het platteland waar dorpelingen zich thuis voelen, waar stedelingen op bezoek komen en waar inwijkelingen bijdragen aan die dorpelijkheid in plaats van te vervreemden. Dat doen we via kernversterking met behoud van het eigen karakter
- We gaan voor een structureel gezonde, duurzame landbouw om de familiale landbouwer toekomstperspectief te bieden.
- We besteden aandacht aan landbouw in de ruimtelijke ordening, organiseren landbouwers overleg en willen de ontwikkeling van een streekvisie.
- We zoeken stimulansen voor de korte keten-economie voor onze producenten, in het bijzonder van landbouwproducten.
Onderwijs
Voor N-VA+ is een sterk lokaal onderwijs van groot belang. We doen dit onder andere door in te zetten op het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur. Als kloppend hart van de samenleving draagt de school bij tot het versterken van het sociale en lokale weefsel.
De gemeente heeft de opdracht om een flankerend onderwijsbeleid te voeren. N-VA+ vindt dat dit flankerend onderwijsbeleid, waarbij de gemeente een sector- en netoverschrijdende regierol op zich neemt, verder moet uitgebouwd worden. Lennik moeten die opportuniteit optimaal invullen.
Dat kan bijvoorbeeld door ouders meer te betrekken bij de opleiding van hun kind en aandacht te hebben voor de taalproblematiek bij achterstand. Dat komt uiteindelijk de hele lokale (school)gemeenschap ten goede. Hierin voeren we ook een actief taalbeleid Nederlands.
Gemeentelijk onderwijs is voor de N-VA+ een troef om te werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor elk kind ongeacht hun thuissituatie en rekening houdend met de capaciteiten van elk kind.
Beleidsaccenten voor toponderwijs in Lennik
- N-VA+ ziet het aanbieden van onderwijs als een kerntaak voor de gemeente. De gemeentelijke overheid kan als inrichtende macht zelf instaan voor een sterk en kwaliteitsvol (basis)onderwijs. Nabijheid van (basis)onderwijs is een belangrijke pijler.
- Volgens N-VA+ moet de gemeente haar rol als lokale onderwijsregisseur optimaal invullen. We voeren een onderwijsbeleid waarbij constructief wordt samengewerkt met andere lokale actoren zoals andere scholen, ouders, politiediensten, sociale diensten en huisartsen, kinderopvang, dienst Vrije Tijd.
- We voeren een actief taalbeleid Nederlands voor al onze inwoners. We kunnen zelf laagdrempelige initiatieven nemen of leesbevorderingsprogramma's ondersteunen.
- We zetten in op het wegwerken van taalachterstand door taalbaden te organiseren of in te zetten op zomerscholen.
- We zetten in op het gebruik van het Nederlands met de ouders.
- We hebben oog voor de aanpak van alcoholaankoop en -gebruik van minderjarigen tijdens (middag)pauzes.
- We zorgen voor de organisaties van huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning.
- We zorgen voor verkeersveilige schoolomgevingen.
- Lennik beschikt over een breed scholenaanbod. N-VA + pleit daarom voor een onderwijsraad die de onderwijsmateries in de gemeente coördineert.
- Op die manier wordt netoverschrijdende samenwerking makkelijker. De onderwijsraad fungeert als ondersteunend platform. Hier worden beleidslijnen uitgetekend over spijbelproblematiek, taalbeleid, armoede, sociale integratie en verkeersveiligheid, culturele en sportieve activiteiten. Alle lokale onderwijsinstanties zijn hierin vertegenwoordigd.
- Het belang van de culturele invulling van schoolvoorstellingen willen we verhogen. Zo kan het schoolprogramma als middel dienen om cultuur en kunst begeleid te introduceren bij kinderen en hen ervan te laten proeven.
- Op het vlak van kunstonderwijs hebben we in Lennik een bloeiende Academie voor Woord, Muziek en Dans, die kansen en verdere ondersteuning verdient. Ook is uitbreiding met een beeldende kunst-afdeling of tekenacademie hier een optie.
Een veilige en propere gemeente
Het handhaven van de veiligheid op haar grondgebied is één van de belangrijkste kerntaken van de lokale overheid. De gemeente en de lokale politie moeten zelf actief inzetten op het voorkomen van inbraken, criminaliteit, vandalisme, zwerfvuil en overlast.
Wij geloven in goede afspraken en preventie alsook een doordacht en kordaat beleid om het gevoel van straffeloosheid en van onveiligheid bij de burger aan te pakken.
Ook een verzorgde openbare netheid en aangename dorpsinrichting zijn belangrijke factoren om de leefkwaliteit en het algemeen welbevinden te bevorderen in de gemeente.
Het sluitstuk van een veilige gemeente zijn haar inwoners. Zij zijn het vaakst aanwezig op onze straten en pleinen en kunnen dus ook het meeste zien of doen. Als lokaal bestuur kunnen we op gerichte manier de nodige burgerzin ondersteunen.
Beleidsaccenten voor een veiliger Lennik
- We zijn er ons van bewust dat er binnen de huidige budgettaire en maatschappelijke context veel gevraagd wordt van de politie en haar medewerkers. Maar we zijn ervan overtuigd dat er nog mogelijkheden zijn om enerzijds efficiëntiewinsten te boeken en anderzijds de kwaliteit van de dienstverlening door de politie nog te verbeteren.
- In de Vlaamse rand kunnen de gevolgen van een Brusselse criminaliteitsproblematiek snel onze leefwereld meer en meer binnendringen, dat willen we tegen gaan. We willen daarom de bestuurlijke handhaving in Lennik verhogen om van onze gemeente een veilige thuishaven te maken. Er zijn momenteel al heel wat instrumenten in handen om georganiseerde criminaliteit in onze regio te voorkomen maar deze kunnen nog beter benut worden.
- Tegen de overlast van foutparkeren dient beter opgetreden te worden.
- De meerwaarde van de aanwezigheid en activiteit van de Brandweer en het Rode Kruis in onze gemeente willen we verder ondersteunen.
- We organiseren reanimatiecursussen en installeren extra Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) op centrale plaatsen in onze gemeente.
- We onderzoeken de mogelijkheid om naast de vrijwilligerswerking die vandaag al bestaat, een “vrijwilligerskorps” op te richten. Dit korps van vrijwilligers heeft geen permanente opdracht, maar bestaat uit Lennikenaren die occasioneel in geval van nood kunnen worden ingezet, bv in geval van hittegolven, wateroverlast…
Beleidsaccenten voor een proper Lennik
- Vervuiling trekt verergering aan. Hiertegenover stellen wij regelmatige en gerichte zorg voor netheid van dorpskernen, straten en pleinen in Lennik, zo kan de gemeente zorgen voor een positief welbevinden.
- We pleiten voor een duidelijk en systematisch opvolgingsbeleid van opengebroken straten, fietspaden, voetpaden.
- Verbetering van de dorpsinrichting en -verfraaiing in alle deelcentra van de gemeente, toegankelijke infrastructuur, voldoende zitbanken en voldoende verlichting blijven permanent in de aandacht.
- We hebben aandacht voor degelijk en regelmatig zorgzaam onderhoud van de kerkhoven, met oog voor meer toegankelijke begraafplaatsen. We creëren van een afscheidsruimte ( bv een luifel) op elk kerkhof van Lennik om afscheidsplechtigheden op kerkhoven te laten doorgaan. Dergelijke afscheidsruimte kan ook dienst doen als ontmoetingsruimte.
- We willen een nultolerantiebeleid voor sluikstorters. Om dit waar te maken laten we anonieme GAS-vaststellers frequent patrouilleren en verhogen we de GAS-boetes voor recidivisten. We kopen meer mobiele camera’s aan die kunnen ingezet worden tegen sluikstorten (op gekende hotspots sluikstorten). Ook de glasbollen worden voorzien van camera’s. Naast de GAS-boete krijgen sluikstorters via retributie ook de rekening voor de schoonmaakkosten gepresenteerd.