U bent hier
“Passief” kan ook goed zijn.
Sinds enkele jaren bestaat er een standaard voor passieve woningen in Europa1. Met deze standaard kan het verbruik voor verwarming van een woning verminderen met een factor 10. En dat is niet eens het enige voordeel. De passieve woning berust op een bouw waarbij de verwarming geleverd wordt door de passieve warmte van de zon en/of van een grondbuis, samen met een doorgedreven isolatie, het vermijden van warmteverlies door thermische bruggen en een uitgebreide controle van de ventilatie. Hierdoor zou een passieve woning tot 75% minder energie verbruiken dan recente gewone woningen.
In cijfers:
Een passieve woning, voorzien van alle comfort, zal met die Europese standaard niet meer verbruiken dan 15 kilowatt/uur, per vierkante meter, per jaar. Vergeleken met wat we nu kennen komt dit neer op een verbruik van slechts anderhalve liter petroleum per vierkante meter, per jaar. Dat lijkt moeilijk te geloven, maar het is wel zo. Vandaag bestaan er immers al passieve woningen waar de kost voor verwarming amper 10 tot 25 euro per maand is.
Hoe verwezenlijken ?
Men kan dit voor elkaar krijgen met een verzorgd concept en een verzorgde uitvoering ervan. Daarbij moet men gebruik maken van kwalitatief hoogstaande isolatie, een compacte buitenbouw en wint men extra door het gebouw gedeeltelijk in de grond te verzinken. Door het overgrote deel van de beglazing naar het zuiden te richten en door recuperatie van de uitgaande, opgewarmde lucht wordt energie (terug-)gewonnen. Het verbruik van huishoudtoestellen wordt verlaagd door een geïntegreerde sturing met domoticatechnologie.
Wat kan de gemeente doen?
De gemeente kan een rol opnemen als informatieverstrekker, begeleider en/of adviseur van zowel de bouwheer als de architect. Zo zou de gemeente een subsidie of een premie kunnen toekennen aan bouwheren die een advies omtrent passiefbouw van de gemeente volgen. De gemeente kan ook zelf bepaalde criteria bepalen om bouwaanvragen goed te keuren. En, de gemeente zou ook groepeerde aankopen in verband met passiefbouw kunnen stimuleren.
Wat gaat mij dit kosten ?
De prijs van individuele woningen zou bij passiefbouw ongeveer 15 tot 20 % hoger liggen in vergelijking met bestaande recente gewone woningen, naargelang de grootte van de bebouwde oppervlakte. Maar, goed nieuws, de terugverdienperiode is zeer kort. Meestal heeft men de extra investeringen al na 8 jaar terugverdiend.
En wat met nieuwe sociale woningen: passiefbouw?
Daniël Weemaels
Secretaris N-VA Lennik
1 Resolutie van het Europees Parlement van 31 januari 2008 over het actieplan voor energie-efficiëntie