Rechtbank vernietigt benoeming LvB-leden Bijzonder Comité Sociale Dienst

Op 19 februari 2019, over deze onderwerpen: OCMW, Slecht bestuur
Kristien Van Vaerenbergh

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen vernietigt de benoeming van twee LvB-leden in het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst. De raad oordeelde dat de kandidaten niet benoemd mochten worden omdat de akte die hen voordroeg onwettig was. De raad volgt daarmee de fractie N-VA-Lennik² die de klacht indiende. “We zijn tevreden met de uitspraak. De rechtbank heeft een einde gesteld aan de onwettige benoemingen door de LvB van burgemeester De Knop,” zegt Kristien Van Vaerenbergh.

 

Beide leden legden begin januari de eed af. Dit verliep niet zonder slag of stoot. N-VA-Lennik² protesteerde toen al bij monde van fractieleider Kristien Van Vaerenbergh die de zitting liet schorsen.

“Iedereen kon toen zien dat de akte ongeldig was omdat er geen personen van verschillend geslacht werden voorgedragen. Maar burgemeester De Knop hield koppig vol en dwong de gemeenteraadsvoorzitter, en tevens haar partijgenoot, door te duwen,” herinnert Van Vaerenbergh zich.

 

De onverzettelijke houding van burgemeester De Knop verplichtte de N-VA-Lennik²-fractie juridische stappen te ondernemen. “Dit heeft ons veel tijd en moeite gekost maar we konden niet akkoord gaan met onwettige politieke benoemingen van de LvB,” zegt fractieleider Kristien Van Vaerenbergh.

 

De gemeente stelde een advocaat aan om de klacht van N-VA-Lennik² te weerleggen. “Dit was geldverspilling. De Lennikse belastingbetaler moet niet opdraaien voor de fouten van anderen,” besluit Van Vaerenbergh.

 

Door de vernietiging van de benoeming komen er 2 plaatsen vrij binnen het Lennikse Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Deze moeten normalerwijze binnenkort opnieuw worden ingevuld. Elke partij mag daartoe kandidaten voordragen.

 

Sinds de klacht en tot het invullen van de nieuwe leden werkt het Bijzonder Comité Sociale Dienst in verminderde samenstelling. Het krijgt hierbij de steun van de leden van N-VA-Lennik² die hun verantwoordelijkheid namen om verder beslissingen mogelijk te maken in goede verstandhouding. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is