U bent hier
Oppositiepartij N-VA+ Lennik uit scherpe kritiek op bestuursakkoord: 'Vaag, weinig vernieuwend en zonder Vlaamse visie'
Vaag
“Het bestuursakkoord blinkt uit in vaagheid en bevat veel blinde vlekken”, dat zegt fractieleider Kristien Van Vaerenbergh over het bestuursakkoord dat gisterenavond werd toegelicht op de gemeenteraad van Lennik.
Deze voorstelling kwam er op aandringen van de N-VA+ fractie, nadat vorige maand bleek dat de nieuwe meerderheid hier zelf geen initiatief toe nam.
“Ruim 130 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen krijgen we eindelijk een bestuursakkoord voorgesteld, maar wat we te zien krijgen, is teleurstellend. Dit akkoord telt slechts enkele pagina’s en bevat vaag geformuleerde beleidsdoelen zonder concrete actiepunten,” zegt Van Vaerenbergh. “We blijven op onze honger zitten want voor ons lijkt het nu alsof er tot nog toe geen echte beleidsbeslissingen werden genomen.”
Naast de algemene vaagheid van het akkoord ontbreken volgens N-VA+ ook enkele cruciale beleidskeuzes. "Er is geen spoor te vinden van een kerntakendebat of een sociaal luik, zoals de integratie van nieuwkomers in de gemeente. Ook missen we een plan van aanpak voor de activering van steunzoekers, terwijl gemeenten hierin nochtans een essentiële rol spelen."
Ook de aandacht voor het Nederlands schiet volgens de oppositie tekort. "Het bestuursakkoord bevat veel blinde vlekken. Zo vinden we geen spoor terug van een Vlaams beleid of aandacht voor het Nederlands," zegt gemeenteraadslid Lien De Slagmeulder. "Dit zou net de rode draad moeten zijn doorheen het hele bestuursakkoord, maar daar vinden we nauwelijks iets van terug. Zonder duidelijke maatregelen dreigt Lennik langzaam haar Vlaamse karakter te verliezen."
Consultancybureau
“Voor het uitwerken van plannen en acties zal het meerjarenplan ons dus meer soelaas moeten bieden maar nu al is duidelijk dat deze meerderheid geen vertrouwen schept in de expertise van hun ambtenaren. Want, zo konden we lezen in de collegebeslissingen, zal er voor de opmaak en het participatietraject van de meerjarenplanning 2026- 2031 een beroep worden gedaan op externe consultants voor een bedrag van meer dan 37 000 euro.”
“In plaats van een breed gedragen plan voor te bereiden in samenwerking met hun ambtenaren kiest deze meerderheid ervoor om tienduizenden euro’s te besteden aan consultancy om buitenshuis een meerjarenplan en participatietraject uit te werken. Een jammere vaststelling”, besluit Van Vaerenbergh.