U bent hier
N-VA-Lennik Kwadraat vraagt controle op buitenlandse eigendom voor wie sociale woning huurt of koopt
De Vlaamse regering steunt sociale verhuurders die willen controleren of een huurder eigendom bezit in het buitenland. Lokale OCMW’s en verhuurkantoren kunnen mee instappen in een overeenkomst die Vlaanderen sloot met private onderzoeksbureaus. “Een sociale woning betrekken terwijl je reeds een eigendom hebt, is niet alleen asociaal, het is ook fraude. De fractie N-VA-Lennik Kwadraat rekent erop dat Lennik mee op de kar springt”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh.
Sociale woningen moeten worden voorbehouden voor de mensen die er effectief recht op hebben. De regel is dat wie een sociale woning huurt, niet tegelijkertijd een eigen woning mag bezitten. Voor Belgische eigendom valt dat gemakkelijk te controleren. Voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo eenvoudig omdat de verhuurkantoren vaak niet over de nodige gegevens beschikken. Hierdoor is het noodzakelijk om ter plaatse in het buitenland na te gaan of iemand al een eigendom heeft. Dat vereist niet enkel de controle in het buitenland, maar ook de kennis van de praktijken en de regelgeving van al die verschillende landen. Daarom biedt de Vlaamse regering nu ondersteuning aan lokale besturen om samen de strijd tegen deze fraude aan te gaan.
“De Vlaamse overheid heeft een overeenkomst met private onderzoeksbureaus afgesloten die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar eigendommen in het buitenland. De sociale verhuurkantoren maar ook de OCMW’s zullen, zonder administratieve rompslomp, een beroep kunnen doen op deze private onderzoeksbureaus wanneer er vermoedens zijn van buitenlands bezit bij sociale huurders. Deze kans mag de gemeente Lennik niet laten liggen. Meer nog, de controle dient niet enkel te gebeuren bij verhuur maar ook bij de verkoop van sociale woningen. De sociale fraude moet maximaal bestreden worden”, zo stelt N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh.
Dergelijk onderzoek in het buitenland is uiteraard niet gratis. Daarom wordt wie deelneemt financieel gesteund door de Vlaamse regering. In totaal trekt minister Diependaele, bevoegd voor wonen, 5 miljoen euro uit om lokale besturen en sociale verhuurkantoren te helpen deze vorm van fraude te bestrijden.