Meerjarenplan: studiebureaus boven inspraak en meer schulden

Op 29 januari 2020, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeenteraad
budget

Hoge leninglasten ja maar uitvoering projecten onzeker

De presentatie en inhoud oogden mooi, doch de voorgaande bestuursperiode van deze meerderheid tijdens de periode 2013-2018 leert ons dat er zeel veel wordt beloofd, doch zeer weinig gerealiseerd. Tijdens de vorige bestuursperiode werden amper tussen 15 % en 20 % van de vooropgestelde investeringen uitgevoerd. De uitvoering van de grote projecten ( gemeentehuis, school te Eizeringen, Schapenstraat, Feestzaal Jo Baetens, … ) duurt veel te lang zodat de kostprijs ervan alsmaar hoger wordt.

Er worden nieuwe leningen voorzien voor een recordbedrag van meer dan 19 miljoen euro terwijl tijdens de vorige bestuursperiode slechts 4,2 miljoen euro werd ontleend.

Geen inspraak voor adviesraden wel studiebureaus

Aan de leden van de oppositie werd op geen enkel ogenblik ook maar een begin van inspraak gegeven bij het opstellen van het meerjarenplan. Er werd zelfs geen budgetcommissie opgericht.

De adviesraden – waarin al de erkende verenigingen zetelen – kwamen het voorbije jaar 2019 niet of zeer onregelmatig samen en werden ook niet om advies gevraagd. Hierdoor hebben de verenigingen geen enkele inspraak gekregen bij het opstellen van het Meerjarenplan.

Ook in de toekomst  nog veel te veel beroep worden gedaan op ( kostelijke ) studiebureaus i.pl.v. zelf de handen uit de mouwen te steken en verantwoordelijkheid te nemen

Dure bevraging van slechts enkelen als basis voor beleid

Het College verschuilt zich achter het  participatietraject ‘ Lennik aan zet ‘ ( dat meer dan 36.000 euro kost! ), doch dit was niet ernstig. Op de drie vergaderingen die werden georganiseerd waren er nauwelijks tussen 30 en 45 personen aanwezig. Een groot deel ervan stonden op de lijsten van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ofwel waren het familie- of bestuursleden van de politieke fracties van de meerderheid. De verenigingen waren niet uitgenodigd, noch vertegenwoordigd.

N-VA-Lennik² deed het anders

Tijdens de bestuursperiodes van 2001 tot 2012 toen N-VA-Lennik² mee aan de macht was verliep dit helemaal anders. In deze periode konden de meer dan 10 adviesraden het ontwerp van de begroting inzien en m.b.t. hun werkdomeinen een voorafgaand advies geven en desgevallend aanvullen.

Begrippen als burgerparticipatie en inspraak worden door de huidige meerderheid bij de vaststelling van het Meerjarenplan 2020-2025 heel veel oneer aan gedaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is