Lennik komt terug op beslissing steun verenigingen:100 000 euro minder

Op 3 december 2020, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeenteraad, Slecht bestuur

De bestuurscoalitie van Open-VLD, CD&V- en GROEN-meerderheid steekt de pluimen van de N-VA-LENNIK²-fractie op haar hoed, doch verliest er onderweg heel wat …

Het is nog maar een 3 -tal weken geleden  dat  het schepencollege van Lennik  de krantenkoppen heeft  gehaald doordat gebleken was dat  de burgemeester en schepenen niet begrepen hoe het resultaat van een stemming wordt vastgelegd. Door zich in groep te onthouden bij een constructief voorstel van de oppositie, en niet tegen te stemmen, werd het voorstel met de voor-stemmen van de oppositie goedgekeurd.

Nu blijkt eveneens dat  ze het  er erg moeilijk mee hebben dat mede door hun stemgedrag plotseling een agendapunt van gemeenteraadslid Geert De Cuyper ( N-VA - LENNIK²)  werd aanvaard alhoewel zij dit helemaal niet wensten.

Het agendapunt hield in dat de ontvangen  subsidies van de  Vlaamse Gemeenschap ter ondersteuning van de jeugd-, cultuur- en sportverenigingen  ( 93 993,56 EURO), te vermeerderen met het merendeel van de bedragen die voor 2020 in het Meerjarenplan voor de Lennikse festiviteiten en evenementen zijn voorzien, onder de erkende Lennikse verenigingen zouden verdeeld worden en dit voor een totaal bedrag van 237  745 EURO.

Al de verenigingen beleven momenteel een moeilijk coronajaar en kunnen die steun nu SNEL gebruiken.

Eerst  een leugentje …. om bestwil ?????

Op de gemeenteraad van 23 september 2020 verklaarde het College dat de gemeente Lennik het bedrag van 93 993,56 EURO nog niet had ontvangen …. terwijl  dit bedrag reeds sinds 15 juli 2020 op de rekening van de gemeente Lennik was gestort.

Gevolgd door een stilzitten van de bestuurscoalitie ……

Aangezien het College niet communiceerde omtrent het ontvangen  bedrag van 93 993,56 EURO en  helemaal nog niet van plan was dit bedrag onder de erkende Lennikse verenigingen te verdelen  – en zeker niet voor de totaliteit van dit bedrag - was de gemeenteraad op 23 september 2020 verplicht tot stemming over te gaan omtrent  ons agendapunt.

Bij 8 ja-stemmen en 11 onthoudingen werd dit  goedgekeurd.

 

 

Het College wringt zich in alle bochten…

Het College zag blijkbaar in dat zij tegen haar wil in verplicht zou zijn een agendapunt van de oppositie uit te voeren en over te gaan tot betaling van subsidies aan de erkende verenigingen en dit voor een bedrag van 237 745 EURO.

Dit kon en mocht niet gebeuren !

Bijgevolg besliste de Open VLD-CD&V-Groen-meerderheid om met/via allerlei onjuiste en onwettelijke drogredenen op de gemeenteraad van 25 november 2020 ons goedgekeurd agendapunt in te trekken en te vervangen door een agendapunt waarbij een lager bedrag van 143 343,56 € ( waarvan 93 993,56 EURO rechtstreeks ontvangen van de Vlaamse Gemeenschap) zou verdeeld worden.

De meerderheid schrijft hierdoor geschiedenis ….

Het is ‘ uniek ‘ in de politieke geschiedenis van Lennik dat een bestuurscoalitie twee  maanden nadat een agendapunt is goedgekeurd, dit opnieuw intrekt, terwijl in feite de beslissing nu reeds een begin van uitvoering had moeten gekregen hebben om de subsidies tijdig én voor 30 november 2020 te storten.

Voor wie zijn nu de pluimen op de hoed ?

Reeds dezelfde avond na  de gemeenteraad van 25 november 2020  en voor middernacht verspreidt de Lennikse meerderheid het bericht dat zij meer dan 200 000 EURO onder de Lennikse verenigingen verdeelt. In dit bedrag is vooreerst  een bedrag van 66 000 EURO begrepen dat ieder jaar onder de vorm van subsidies onder de erkende verenigingen wordt verdeeld, alsmede het bedrag van 93 993,56 € dat de gemeente Lennik half juli 2020 van de Vlaamse Gemeenschap heeft ontvangen.

De meerderheid ‘ vergeet ‘ er in haar officiële communicatie wel bij te schrijven dat de uitbetaling van deze subsidies gebeurt op voorstel van de N-VA-LENNIK²-fractie.

Daarenboven ontvangen de  verenigingen  op initiatief  van de meerderheid  nu 103 464,44 EURO MINDER dan hetgeen op de gemeenteraad van 23 september 2020 eerst  werd gestemd.

In alle geval heeft deze meerderheid andermaal veel pluimen op haar hoed verloren en deze maal zijn de Lennikse verenigingen hier de dupe van.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is