N-VA-Lennik² vraagt boycot deelname Brussels Hoofdstedelijke Gemeenschap

Op 28 februari 2013

De fractie N-VA-Lennik² zal tijdens de volgende gemeenteraad op voordracht van gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh vanuit de oppositie een motie indienen die de gemeente Lennik oproept niet mee te werken aan de verdere verfransing van de gemeente en elke deelname aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG) resoluut te weigeren. Deze nieuwe gemeenschap werd opgericht om de belangen van de Franstaligen in héél Vlaams-Brabant veilig te stellen na de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Volgens Kristien Van Vaerenbergh zou het een belangrijk signaal zijn naar de Franstaligen indien na Overijse, nu ook Lennik duidelijk maakt hier geen belang bij te hebben.

 

Lennik is Brussel niet

De BHG omvat naast de gewesten tevens alle gemeenten van de provincies Vlaams en Waals-Brabant en werd oorspronkelijk door de Vlaamse traditionele partijen voorgesteld als een overlegorgaan om de mobiliteit te verbeteren. “Niets is echter minder waar.”, waarschuwt gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA-Lennik²). “Bij Franstalige topfiguren zoals Joëlle Milquet (cdH) en Didier Reynders (MR) is een ander geluid te horen. Voor Milquet was het een nuttig instrument om de grenzen van Brussel te doorbreken. Reynders van zijn kant zag er de mogelijkheid in Brussel uit te breiden op basis van de grenzen van de oude provincie Brabant, het Pajottenland maar ook Leuven en zelfs Tienen inbegrepen.” De N-VA-Lennik²-fractie is waakzaam en dient daarom een motie in waarin zij de gemeente oproept niet mee te werken aan de BHG om alzo de franstalige inmenging in Lennik te weren en het Vlaams karakter te behouden.

 

Goedkeuring motie niet ondenkbaar

Ook al wordt de motie ingediend door de oppositiepartij N-VA-Lennik² toch bestaat de kans dat deze wordt goedgekeurd.” denkt Kristien Van Vaerenbergh. “Oud-burgemeester Willy De Waele (open VLD), lid van de meerderheid, heeft zelf in het verleden reeds meermaals keihard geprotesteerd tegen de BHG. Indien hij consequent is, keurt hij de motie mee goed. Maar ook de andere leden van de meerderheid, burgemeester De Knop (open VLD) incluis, kunnen deze motie normalerwijze niet afkeuren. Tijdens de laatste gemeenteraad heeft De Knop immers gezegd dat Lennik een Vlaamse gemeente is en dat het de bevoegdheid is van het bestuur het Vlaams karakter te bewaren. Onze motie is wat dat betreft een eerste stap om de verbrusseling en de verfransing in Lennik tegen te gaan. We rekenen dan ook op haar steun, zo niet verbreekt ze haar belofte voor partijpolitieke spelletjes.

 

Uitspraak Joëlle Milquet:

“Comme Joëlle Milquet le voulait depuis longtemps, une communauté métropolitaine, dont le principe sera inscrit dans la loi spéciale, verra le jour, ce qui organise le désenclavement de Bruxelles de manière évidente.”

Zie pagina 3 van haar persbericht op http://www.joellemilquet.be/IMG/pdf/110915_bhv.pdf

 

Uitspraak Didier Reynders:

“L'accord consacre l'existence par une loi spéciale, d'une Communauté métropolitaine qui permet d'élargir Bruxelles sur base du Grand Brabant.

Zie punt 3 tweede vraag op website MR: http://www.mr.be/actualites/toute-lactualite/zoom/article/comprendre-laccord-bhv

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is