Lennik begraaft Vlaams huisvestingsbeleid

Op 29 oktober 2013

De gemeente Lennik promoot zichzelf niet langer als Vlaamse gemeente bij bouwpromotoren en verkavelaars. “Een ernstige achteruitgang die het Nederlandstalig karakter van Lennik in gevaar brengt.” zegt N-VA-Lennik²-oppositieraadslid Kristien Van Vaerenbergh.

 

Lennik kent sinds 1990 op beslissing van de gemeenteraad een Vlaams huisvestingsbeleid. Dit beleid is erop gericht bouwpromotoren, verkavelaars en kopers van bouwgronden te wijzen op het feit dat ze bouwden, verkavelden of kwamen wonen in een Nederlandstalige gemeente. Dit beleid werd gepromoot via expliciete aanhechting van de gemeenteraadsbeslissing aan verkoopaktes en bouw- of verkavelingsvergunningen.

 

Op deze wijze wist iedereen, van bouwpromotor tot kandidaat koper, dat Lennik een Vlaamse gemeente is. Ook bij doorverkoop was de tekst van het Vlaams huisvestingsbeleid aanwezig.

 

Gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh stelt vast dat meerderheid (Open Vld en CD&V) sinds begin dit jaar Lennik niet meer actief promoot als Vlaamse gemeente. “De gemeente verwijst vaak niet meer naar de beslissing uit 1990. De tekst van het Vlaams huisvestingsbeleid wordt ook niet langer aangehecht aan aktes of vergunningen. Bouwpromotoren, verkavelaars of kopers van bouwgronden worden dus niet meer expliciet gewezen op het Vlaams karakter van Lennik. Zo begraaft men na 20 jaar het Vlaams huisvestingsbeleid van Lennik en zet men de poort open voor verfransing en verbrusseling.” stelt Kristien Van Vaerenbergh

 

De oppositie merkt dat sinds het aantreden van de nieuwe bestuursploeg al wat ruikt naar 'Vlaams' moet verdwijnen. Eerder paste men reeds het taalbeleid in het OCMW aan zodat anderstaligen geen Nederlands meer moeten spreken. Ook weigerde de meerderheid duidelijke taalrichtlijnen voor gemeenteschool 't Rakkertje en verwijderde ze symbolisch de Vlaamse vlaggen van de Markt.

 

 

kristien van vaerenbergh

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is